Sări la conţinut

Schimbă produsele de îngrijire din comerţ cu alternative naturale, home-made

18 aprilie 2013

Multe dintre produsele cosmetice pe care le folosim zilnic au trecută pe ambalaj o listă lungă în care se strecoară ingrediente nocive pentru sănătatea noastră. Ne expunem astfel la riscul de a face iritaţii sau alergii, dar putem dezvolta şi afecţiuni mai grave precum cancerul. Vestea bună este că există alternative naturale, pe care le poţi prepara chiar la tine acasă! În articolul care urmează îţi prezentăm câteva reţete pentru a-ţi crea propriile cosmetice din ingrediente 100% naturale.

Studii efectuate în mediul nord-american au arătat că o femeie foloseşte circa 12 produse cosmetice în fiecare zi, în timp ce un bărbat utilizează şase, informează Safe Cosmetics. Astfel, în fiecare zi suntem expuşi la un număr de 126 de ingrediente unice, provenind doar din produsele de îngrijire personală. Alte studii au arătat că o treime din totalul produselor cosmetice care se găsesc pe piaţă au în compoziţie substanțe chimice care pot provoca tumori, relatează aceeaşi sursă.

De asemenea, într-un articol recent am prezentat câteva ingrediente nocive pentru organism, pe care le găsim în multe produse cosmetice de pe piaţă, de la deodorante şi creme de faţă sau de corp, până la rujuri sau pastă de dinţi. Parabenii, ftalaţii, formaldehidele, triclosanul sunt doar câteva dintre substanţele periculoase pentru organism, pe care le introducem zilnic în corp prin cosmeticele pe care le folosim.

Pentru a ne proteja sănătatea, de care depinde şi frumuseţea noastră, putem recurge la alternativele naturale pe care le putem prepara acasă.

Deodorantul, de exemplu, este o alegere dificilă pentru că trebuie să fie eficient în păstrarea unei stări de prospeţime şi să ne ferească de mirosul de transpiraţie. În plus, trebuie să lase pielea să respire, astfel încât organismul să îşi poată elimina toxinele prin pori. Studiile au arătat că există o legătură între cancer şi folosirea deodorantului, susţine Welness Mama. Nu în ultimul rând, multe deodorante au în compoziţia lor aluminiu, care este dăunător organismului. O alternativă la deodorantele de pe piaţă este bicarbonatul de sodiu, un ingredient care se găseşte poate chiar în toate bucătăriile. Welness Mama recomandă un amestec de bicarbonat de sodiu cu ulei de cocos, cu atât mai mult cu cât acest ulei are proprietăţi antibacteriene şi luptă împotriva mirosurilor neplăcute provocate de transpiraţie.

Tot cu ajutorul bicarbonatului de sodiu putem să ne creăm propria pastă de dinţi, arată Welness Mama. O poţi folosi sub formă de pudră sau o poţi combina cu un ulei esenţial din extract de mentă pentru a căpăta o altă consistenţă. Pe lângă faptul că îţi va reîmprospăta respiraţia şi te va feri de carii, această soluţie te ajută să îţi albeşti dinţii în mod natural. Majoritatea pastelor de dinţi conţin fluorură, un ingredient care poate cauza probleme de tiroidă şi chiar cancer, arată aceeaşi sursă.

În loc de balsamul de păr din supermarketuri, ai putea folosi un amestec de lămâie şi lapte, recomandă Greener Ideal. Pe lângă faptul că este o soluţie naturală, te ajută să îţi păstrezi părul mătăsos şi să hrăneşti pielea capului. Dacă adaugi şi un albuş de ou, vei obţine o soluţie care ajută la repararea firelor de păr şi care hrăneşte podoaba capilară, arată aceeaşi sursă.

Balsamul de păr natural se poate obţine şi dacă baţi un ou pe care apoi îl amesteci cu o jumătate de linguriţă de ulei de măsline, ne sfătuieşte Safe Cosmetics. Peste compoziţie toarnă cam trei sferturi de cană cu apă călduţă. Ai grijă să clăteşti bine părul după ce ai stat cu această soluţie pe păr timp de 10 minute.

Şi şamponul poate fi uşor preparat în casă. Reţeta conţine două linguri de ulei de măsline, un ou, o lingură din sucul stors de la o lămâie şi o linguriţă de oţet de mere, ne recomandă aceeaşi sursă. După ce ai pus toate ingredientele într-un vas, amestecă-le până se omogenizează.

Uleiul de cocos poate înlocui cu succes cremele şi loţiunile de corp. Să nu uităm de proprietăţile antibacteriene ale acestui ingredient, dar care ajută, în acelaşi timp, la păstrarea unei pieli fine şi delicate. Mai mult, este bun pentru prevenirea ridurilor, arată Greener Ideal.

Pentru tratamentele anti-îmbătrânire, poţi folosi untul de shea, arată Welness Mama. Pe lângă faptul că are proprietăţi antibacteriene, acest ingredient hrăneşte pielea şi protejează împotriva razelor nocive ale soarelui. Mai mult, poate fi folosit şi ca remediu pentru eczeme atât simplu, cât şi în combinaţie cu uleiul de cocos, arată aceeaşi sursă. O poţi adăuga şi în compoziţia pentru deodorant sau loţiuni de corp.

Unele geluri de păr şi fixative conţin, de asemenea, substanţe nocive pentru organism şi pot chiar să îţi degradeze părul, în timp. Soluţia naturală pe care o recomandă Safe Cosmetics este un mix între o lămâie (sau o portocală, dacă ai părul uscat) şi două căni de apă fierbinte. Tot ce trebuie să faci este să mărunţeşti lămâia, să adaugi peste aceasta cele două căni de apă şi apoi să fierbi compoziţia obținută până când cantitatea se înjumătăţeşte. După ce se răceşte, o poţi turna într-un recipient pentru spray pe care să îl păstrezi apoi la frigider.

Iată câteva soluţii 100% naturale pentru a înlocui produsele de îngrijire personală din rutina noastră zilnică, pe care le achiziţionăm de pe piaţă şi care, de cele mai multe ori, conţin substanţe care ne pun sănătatea în pericol. Ţine, însă, cont de faptul că, pentru a ne proteja sănătatea, trebuie ca materia primă folosită pentru prepararea acestor înlocuitori să fie ecologică, bio, fără conţinut de pesticide şi alte substanţe sintetice şi chimice dăunătoare organismului.

Semneletimpului.ro

No comments yet

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: