Sări la conţinut
Reclame

Dependența de chipsuri: ce o alimentează și cu ce consecințe

14 aprilie 2013

A mânca o pungă de chipsuri pe zi este ca și cum am bea 5 l de ulei prăjit pe an, spun oamenii de știință, care nu contenesc să avertizeze că un consum regulat de chipsuri alimentează obezitatea, duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și chiar crește riscul de cancer.

Foto: wikimediaÎn spatele chipsurilor se află o strategie a industriei alimentare care, pe cale chimică, stimulează anumiți centri cerebrali, ce provoacă dorința de a mânca din ce în ce mai multe chipsuri și crează o anumită dependență, avertizează Michael Moss, autorul cărții Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us. Sarea pe care o conțin produce efectul „exploziei de gust”, iar grăsimea, o senzație de gustos și sățios. La acestea se adaugă zaharurile și împreună fac ca, în mod instinctiv, să se declanșeze pofta și dorința de a mânca, informează descopera.ro.

O altă strategie a industriei alimentare este textura crocantă, atât de studiată, încât s-a ajuns la concluzia că oamenilor le plac chipsurile care fac cel mai mare zgomot când sunt mușcate sau care se sparg în dinți la o presiune de cca. 0,28 kg/cm2. Pe lângă aceste trucuri, se mai adaugă și strategiile de marketing, care numesc chipsurile drept aliment „gourmet”, cu alte cuvinte, pentru „adevărații cunoscători”. Toate aceste strategii constribuie la crearea unei imagini apetisante a chipsurilor, încurajând totodată consumul lor. Însă cu ce consecințe?

Consumul excesiv mărește riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tip 2, boli cardiovasculare și afectează sănătatea în general. Dr. Dariush Mozaffarian, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, SUA, a declarat într-un articol  că chipsurile sunt alimentul cu cea mai mare contribuție la obezitate din SUA, deoarece, în general, cartoful contribuie la creșterea în greutate, dar în mod special aceste produse din cartofi sunt mai nocive decât alte produse din cartofi. Tot el afirmă că amidonul și zaharurile din chipsuri pot deregla nivelurile de glucoză și insulină, ceea ce favorizează obezitatea și diabetul tip 2.

Mai mult decât atât, cercetări efectuate la Bradford Institute for Health Research în Marea Britanie au demonstrat că un consum excesiv de chipsuri de către femeile însărcinate dăunează fătului la fel de mult ca fumatul în timpul sarcinii. Acest efect nociv este produs de o substanță toxică numită acrilamidă, asociată cu alterări la nivelul ADN-ului, care se formează în cazul alimentelor procesate, tratate la temperaturi mari. Acrilamida provoacă o greutate mai mică a bebelușului, o circumferință mai mică a capului, ceea ce implică un risc mai mare de întârzieri în dezvoltarea sistemului nervos și o predispoziție la boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Pe lângă efectele dăunătoare ale chipsurilor se mai adaugă și acela că feliuțele de cartofi prăjiți atacă dantura, favorizând apariția cariilor, conform declarației dr. Nigel Carter, director executiv al British Dental Health Foundation.

Specialiștii în domeniul nutriției au recomandat inscripționarea pachetelor de chipsuri cu avertizări în ceea ce privește consumul excesiv, dar până ce industria alimentară se va hotărî în direcția aceasta, adulții sunt responsabili de consumul lor de cătrei ei înșiși sau de copiii lor.

semneletimpului.ro

Reclame
No comments yet

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: